tirsdag 30. september 2008

Ukas Idiot Uke 40: Iram Haq

Vi i Ukas Idiot er i utgangspunktet veldige tilhengere av at innvandrerbakgrunn, pent utseende og evne til å åle seg frem ved hjelp av ukritisk nettverksbygging skal belønnes på lik linje med genuint talent, men selv her i Huset Med Den Store Takhøyden har vi en grense for hva vi kan la gå upåaktet hen, og i tilfellet Iram Haq har den tilsynelatende allmektige keiserinnen av Middelmådigstan nå ikledd seg så mange plagg av lav opasitet at undertegnede gutt rett og slett ser seg nødt til å påpeke hvor nakent det hele fremstår.

Historien om Iram begynte ganske så uskyldig en vindstille nyttårsmorgen på Stovner i 1976, og det var få om noen som da kunne spå at denne høyst ordinære jenta to og et halvt årtier senere skulle vise seg å redefinere opinionens syn på kulturell byllepest og dens fortreffelighet, i samarbeid med et ukjent antall renkesmiere og andre nyttige idioter (som alle forsåvidt hadde fortjent spalteplass her om året bare ikke hadde vært avspist med lusne 52 uker), med et like ukjent antall vikarierende motiver for å smi sin idioti sammen med unge frøken Haq på oss ærlige skattebetaleres regning.

For mens eksempelvis familien Karoli har blitt kjeppjaget fra skanse til skanse grunnet sjelden utvisning av kreativitet og ikke minst originalitet i deres omgang med samfunnet, har vår alles kjære venninne på sin side nærmest blitt løftet frem på vinger av gull, til tross for sitt solide underskudd når det kommer til de samme egenskaper. Og samtidig som hardtarbeidende entrepenører fra det østlige Afrika knapt får administrere sine egne bæreposer fylt med naturens raffinerte goder uten at justisdepartementets menn henger over deres skuldre som hauker, får bukken Iram tilsynelatende full frihet til å passe kulturdepartmentets utømmelige havresekk uten noen som helst form for kvalifisert tilsyn.

"Jeg har en jævlig dårlig idé til en drittfilm og jeg har funnet to elendige skuespillere som er perfekte for rollen, kunne det vært interessant for dere å spytte i noen millioner?"

"Hm, det hørtes unektelig interessant ut, hva handler så denne om da, unge herr Khalid?"

"Filmen handler om kulturkonflikten mellom nordmenn og en pakistansk innvandrerfamilie og..."

"SAY NO MORE! Dette er et kjempeprosjekt! Bare ta så mye du vil! Dette kan jo bare ikke slå feil"

"Hehe, supert! Arbeidstittelen er "Kyss meg, Pakkis!", jeg synes det er noe rått og ærlig over det :)"

"Vet du, du kan kalle den "Fjolls til Fjells 2" for alt jeg bryr meg, bare den handler om fremmedkultur og integrering"

"Nevnte jeg forresten at vi skal skyte på PD150? Iram, hun som skal spille hovedrollen, går på Westerdals, og hun sier vi kan låne et derfra, da sparer vi masse penger vi kan bruke på produksjonsassistenter fra diverse ikke-vestlige land, så blir det hele et skikkelig positivt bidrag til samfunnet!"

"Jada, det høre flott ut, men nå må jeg stikke, skal møte Ulrik Rolfsen med tre millioner på Java om et kvarter."

Slik begynte altså snøballen å rulle for denne oppmerksomhetssyke omnivoren-uten-skrupler, og den later dessverre ikke til å stoppe ved det visuelle formatatets yttergrenser, heller. Foruten å ha bestukket seg til en inngravert regissørstol med uviss valuta, har hun nå også klart å lokke den barmhjertige, men dessverre også litt naive samaritanen Christer Falck til å putte penn på papir, og utgivelsen av hennes første soloalbum er nå et sørgelig faktum for alle oss som foretrekker Usain Bolt med lyn under føttene fremfor Lene Secher Myrmel med puter under armene og sugerør i statskassen.

Ønsker vi virkelig denne utviklingen? Vil vi egentlig se en animert versjon av "Rødehette og Ulven" med integreringsvri på kortfilmfestivalen i Sjoa, med en siklende Giske som jazzer om at dette er "et stor dag for norsk flerkultur" så denimstoffet i hans Acne Man Raw må jobbe overtid for ikke å muteres om til en kopi av Arild Arnardos hovedkvarter?

MENS SYKEHUSKØENE ØKER OG RIKSVEIENE FORFALLER?!!!

Nei, selvsagt ikke. Men nå har det seg en gang slik at Dagbladet Fredag i samarbeid med Illuminati og Nicolai Cleve Brochs Hemmelige Forening For Likesinnede lyktes med å slippe 300.000 liter av den hypnotiske gassen VX42 over Oslo fra et Saab 39 Gripen tilbake i 99, og dette ser vi nå de langsiktige konsekvensene av i form av at middelmådighet belønnes i rent gull og at ekstrem trang til selvrealisering på alle tenkelige kulturelle arenaer, oppmuntres med rentekutt, reduserte bilavgifter og gratis barnehageplass.

Iram Haq-syndromet virker kanskje uskyldig , men dette naive budskapet gjentok de da også til kjedsommelighet i de første 15 minuttene av filmen Hotel Rwanda, og jeg trenger vel ikke minne noen på hvor dét bar avsted. Bare vent et år eller to og du vil se de virkelig alvorlige ringvirkningene bryte skorpen. Dikene er nemlig sprengt og det er nå ingen annen vei tilbake enn å kutte de høye trærne og bruke dem til å stagge flommen som best vi kan. Hvis ikke vil vi med overveiende sannsynlighet kunne måtte oppleve en fremtid hvor Noman Mubashir plutselig får oppfyllt sin livslange drøm om å involvere hele Oslos befolkning i det grandiose kunstfilm-prosjektet "Lungen" og hvor liknende stunts der noksagter i alle farger og fasonger får boltre seg med budsjettet fra et havarert Tromsø-OL, popper opp som kjøttetende paddehatter under mottoet "HAN HAR ALLTID ØNSKET Å LAGE IDEALISTISK ELEKTRONIKA MED FØTTENE - SELVSAGT SKAL HAN FÅ EN HAUG MED PENGER"

"Paint the House" synger Iram Haq, og kanskje hadde det vært en god idé å ta sitt eget budskap til etteretning? I disse økonomiske krisetider er det flere kunstarbeidere som må innse at man ikke kan gå gjennom hele karrieren uten å ta seg en ordentlig jobb i ny og ne, skal man tro FrPs kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen. Han har nok som vanlig rett.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Men det må da vel trekke opp at Haq spilte i det nasjonale eposet Import-Eksport?

Norske beste film, kun overgått av Lønsj og Izzat.

Anonym sa...

Izzat er middelmådighetenes runkefest. Flott innlegg, nok en gang.

Anonym sa...

Norsk film har ikke produsert noe annet enn middelmådigheter de siste årene. Regissørene og manusforfatterne er eksempler på hva kunstnerisk lavmål egentlig er. Et hederlig unntak må nok være Trier og hans Reprise.

Martesan sa...

hun høres ut som overskuddsfenomen

Anonym sa...

Jeg må virkelig si jeg er enig i alle dine punkter, Iram Haq er årets idiot-ikke ukas idiot. Hun bruker våre skattepenger til å produsere junk, søppelmusikk. Syns det er tragisk at vi skal måtte høre og se henne i media annen hver dag, den ene dagen er hun modell. Den andre dagen er hun stylist og den tredje dagen er hun borte! Vet du hvorfor hun er borte nå? Fordi hun dreit seg ut. Hun trodde det ville hjelpe å bruke Christer, men det hjelper lite når hun er flat som en pannekake og ikke har stemme i tilegg. Hu lille som Christer sist promoterte hadde ialfall "noe" å by på. Iram Haq har ingen ting som tenner hos meg!

Thea Sofie sa...

Morsomt:)
Og sant!

Anonym sa...

Hvor kan jeg være med på å stemme frem Iram Haq som ÅRETS IDIOT? Finnes det noen nettside med stemme muligheter for meg? Forresten, jeg er sjokka over norske myndigheter, de har greid å gi prosjektet til Iram som varer i 9 minutter (rødhette filmen) 1 millioner kroner. . .Jeg mener det finnes andre prosjekter å bruke 1 mill kr på enn hu elendige dama der!!! Er lei av at norge ikke forstår hva som er god og dårlig innvestering i fremmedkulturell film. En dame som kaller seg norsk når hu r med nordmenn, og noe midt i mellom når hu er med de som skal spytte inn penger..bør vi tenke oss om hva som ligger bak!!

Anonym sa...

Helt enig i alle dere, IRAM HAQ SUGER NO JÆVLIG. Jeg har aldri skjønt hva hun er fornoe. Ikke kan hun spille, ihverfall ikke synge. noe hun greide å bevise før jul, og det var flere HAQQQ i plata hennes. Og nå skal filmfondet gi henne 1 mill kr, hva er det vi gjør for noe? Er det ikke andre og bedre ting å investere penger på innen film og kultur etc??? Nå må de høyere makter forstå, avsett dama-om det går!!!!

Anonym sa...

Iram Haq er stygg, Kris jeg digger deg. Avsett Iram Haq, ja. Jeg er med på den og hvor var den stemmesiden for å bli kvitt dama? Jeg orker ikke hu lenger. Forresten hun er flink til juge, jeg har ikke sett hu på ett eneste motebilde og hu kaller seg modell. Modell for hva???

Anonym sa...

For en gjeng idioter! Iram Haq er en begavet dame, med ben i nesa. Hva slags ting har dere fått publisert enn denne dritten her? Hun våger ihvertfall å skape no. Hun skaper noe som provoserer sånne simple mennesker som dere! Hurra for janteloven!

Anonym sa...

Iram Haq produserer ikke annet enn søppel i mine øyne, og mange flere i dette landet. Det er synd du ikke ser eller hører hvor mye negativ respons dama får ute på markedet. Staten og filmnorge tror det er kun hun som kan lage film og overlesser hun med en mill, og tror produktet blir en fremmedkulturell film som gir nordmenn bedre bilde av pakistanere. Men resulatet er en film om hun, med henne i hovedrollen og henne i sentrum- og hun er IKKE et godt eksempel på det fremmedkulturelle. Dama kaller seg norsk i norske rom og pakkis blant pengemaskinen som gir støtte. Da har du vel ikke den rette innstillingen? Resultatet blir bare søppel, akkurat som cd plata hennes. (Hu fikk 20000,- av fondet for å skrike i øra på folk, kunne vi ikke brukt de tjue på annet fornuftig???)
Bli kvitt dama a, hu stinker bokstavlig talt og bart har hun og, lurer på om hu kanskje er en mann:)

Alex sa...

Jeg syns Iram Haq er årets største idiot. Virkelig , hvordan kan dere digge hu? Fy faen oh kult det med barten, jeg traff a once på byen. Og det var ikke bare bart der ass, det var hår overalt på hu a.Stakkar dame, burde prøvd lasern! Sorry språket, men jeg tørr ikke kjøpe plata hennes, hørt at det er HAQ i den, haaaaaaaaa haaaaaaa!!

Anonym sa...

Yes endelig en side om den dumme Iram,dere er skikkelig gode i roda deres.Digger rått alt folk har skrevi her!Digger ikke Iram,digger ikke det dårlige spellet hu har for galleriet.Hva f skal vi høre og se fra hua,jeg vil ha damer med teft og damer med guts.Ikke ei håret pakistant uekte dum berte fra stovner.Det digger jeg ikke,og tror det er mange der ute som er enig meg.

Anonym sa...

Det som er poenget er at Iram Haq manipulerer og ligger seg til topps.
Hun har hatt sex med de fleste i bransjen for så å kunne utnytte menn som faller for hennes falske smisk. også forguder hun seg selv som klarer å være både norsk og pakistansk..... HALLO! for noen år tilbake ville hun være en vanlig norsk pike. Kanskje ikke forgude oppveksten sin så veldig da!??

Rune Berglund Steen sa...

ADVARSEL: DETTE ER EN SIDE MED RASISTISK INNHOLD.

Siden inneholder en rekke grovt sjikanøse kommentarer som i stor grad knytter an til etnisk bakgrunn, i tillegg til flere rasistiske uttrykk.

ADVARSEL: DETTE ER EN SIDE MED RASISTISK INNHOLD.

Anonym sa...

Jeg synstes ikke det er rasistisk å si hva man mener.Jeg er selv etnisk norsk gutt og er enig i flere av kommentarene her. Har ingenting imot Iram, men syns det er dumt at vi skal støtte ett prosjekt som ikke gir innblikk på hvordan innvandrerungdom har det i virkeligheten. En film om liksom rødhette og en pakistansk mann , som er skummel - gir ikke oss noen form for læring, visdom og forståelse. Å gi en mill til slike prosjekt er bortkastet, det finnes så mange gode filmskapere der ute, og det å gi en persom som Haq så mage penger, er å kaste de i søpla. Fordi hun er ikke et forbilde på innvadrerkvinner i det det norske samfunnet. De som er det, kommer desverre ikke så ofte frem, og de får ikke penger for å lage pornografiske filmer. (Da mener jeg filmen TROFAST som Haq har laget, og denne viser ikke noen form for moralsk støtte for de etniske borgerne våre.)
Gi pengestøtte til de som fortjener det og ikke la de som gjør en dårlig jobb komme frem i søkelyset kun fordi det er pr kåte.

Anonym sa...

Ja vel... må si dere alle som har kommentert og slengt deres negative meninger om ei jente om ikke har gjort dere noe om hels, dere må vel være stolte av deres egene værk. I går vant denne meget omtalte IRAM HAQ WORLD CINEMA AWARD I HOLLYWOOD...må vel si at staten vet bedre om hva som bør investeres i enn dere tapere der ute som bare er ute etter å tråkke ned på en person, og ja iram bruker kanskje ikke tiden in til å barbere seg som dere andre jenter, men heller på å utvikle kreativiteten sin! SUCKERS...

Sven sa...

Unnskyld men dere sier så mye rat her, Iram har faktisk ikke filmet den skylapp filmen sjæl.Det er andre som har laget den og hu raver rundt på skjermen i sånn dere støgg rødhette hette.Syns sjæl det er en ræva film, akkurat som den forrige da vi faktisk så ræva hennes.Sorry ass jeg bryr meg ikke om hu vinner premier og sånt annet ræl, for meg virker ikke hu helt god i huet.Bryr meg lite om hva anonym mener, jeg er ifall Sven og gir mer eller mindre f i Iram Haq og alle de andre som lager skræll som hu.

Anonym sa...

Det jeg syns er litt rart er at hun gang på gang har stått frem i media med at hun hadde en forferdelig barndom, og at hun måtte ha skjult adresse for at familien ikke skulle finne henne fordi de ikke likte at hun levde et "norskt liv". I virkeligheten har hun en solid familie, med en far og mor + søster som støtter henne. Hvorfor i all verden lyve om dette?!? Det er rimelig billig måte å "komme seg til topps" og få oppmerksomhet spør du meg.

Jonny sa...

Folkens, jeg må si jeg smilte da jeg leste alle kommentarene her. Personlig syns jeg det er spennende å se hvordan andre tolker norsk film. Det siste prosjektet til Fru Haq har jeg desverre ikke sett, men fått feedback på hadde veldig dårlige seerantall på kino og ble tatt av ganske raskt. Det som er dumt er at vi i Norge har faktisk veldig mange gode filmskapere, de får lite og ofte neste ikke noen pengestøtte til å utvikle egne prosjekter. Dette kan være norske nordmenn, i den forstand som ikke har samme hudfarge som Fru Haq. Det som jeg syns er synd, er at vi ikke bare skal se på hudfarge, bakgrunn og det at hun er kvinne - også gi henne deretter pengestøtte til å utvikle egne prosjekter. UTEN å se et resultat befolkningen liker. Fordi det skjedde her. Norge og filmkritikerne skreik da en jury gikk å valgte hennes film til Norges Oscar . Noe som viste seg å være en skandale, filmen nådde ikke døren engang og fikk null response i Oscar komiteen. Hvorfor? Den hadde rundt 10000 solgte billetter i Norge. Hadde en spesiell historie som ikke fenget og ikke gav publikum det de ønsket. Så min menig er å gi støtte til prosjekter som både gir glede og resultater til publikum, dette prosjekt til Fru Haq virker mer som en selvbiografi om hvordan hun har hatt det og det er ikke noe jeg interesserer meg for. Hvor mange menn hun har sex med, null interesse for meg. At hun runker, null interesse for meg. Men lage film om det, må hun gjerne men ikke av MINE skattepenger er du snill!